اخبار



تاریخ انتشار: 23:09:21 - 01/04/11

تاریخچه کنکور در ایران

تاریخچه کنکور در ایران

تا دهه ۴۰ شمسی هر دانشگاهی در ایران، شیوه‌ای متفاوت برای گزینش دانشجو داشت؛ امتحان یا مصاحبه علمی. نخستین بار در دانشکده پزشکی دانشگاه تهران به دلیل تعداد زیاد متقاضیان امتحانی هماهنگ برگزار شد. بعد دانشکده‌های حقوق و فنی نیز امتحان ورودی برگزار کردند.

نخستین امتحان سراسری دانشگاه‌ها به‌عنوان نخستین کنکور ایرانی در سال ۱۳۴۲ برگزار شد. شیوه برگزاری کنکور و مشکلاتی که برای هماهنگی‌ها پیش آمد با انتقاد جامعه علمی مواجه شد و دوباره وضعیت به روال سابق بازگشت.

با تأسیس وزارت علوم و راه‌اندازی واحدی با نام مرکز آزمون‌شناسی در سال ۱۳۴۷ دوباره برگزاری کنکور سراسری در دستور کار قرار گرفت. در سال ۱۳۴۸ این آزمون به‌صورت سؤالات پاسخ کوتاه (به‌جای تستی) برگزار شد و داوطلبان هم‌زمان با آزمون مجاز به انتخاب ۱۰ رشته بودند. نکته مهم این آزمون ناشناخته بودن منابع سؤالات بود.

سال ۱۳۵۴ به‌جای مرکز آزمون‌شناسی، سازمان سنجش آموزش کشور تأسیس شد تا کنکور وارد مرحله‌ای جدید شود. از آن سال معدل امتحانات نهایی ششم متوسطه و نوع مدرک (دیپلم ریاضی، طبیعی و ادبی)، جنسیت، وضعیت نظام‌وظیفه و سهمیه منطقه نیز در قبولی کنکور تأثیر داشت. بعد از انقلاب و چند سال تعطیلی سال ۱۳۶۱ دوباره کنکور آمد سهمیه‌ها نیز از همین سال آمدند؛ سهمیه مناطق، رزمندگان و... دانشگاه آزاد هم در همین سال تأسیس شد.

از سال ۱۳۷۱ امکان انتخاب دانشجو در بیشتر رشته‌ها به‌صورت بومی و بر اساس تقسیم‌بندی استان، ناحیه و قطب آموزشی انجام شد.  سال ۱۳۷۵ دیپلمه‌های نظام جدید پشت دروازه دانشگاه‌ها رسیدند و کنکور ۲ مرحله‌ای شد. از سال ۱۳۷۷ نیز کنکور در یک مرحله و در ۵ گروه علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی، علوم انسانی، زبان‌های خارجی و هنر برگزار شد.

از سال ۹۲ کنکور سراسری و کنکور دانشگاه آزاد باهم ادغام شد تا همچنان یک کنکور بزرگ و سرنوشت‌ساز داشته باشیم. چند سالی است زمزمه برچیده شدن کنکور به گوش می‌رسد ولی به نتیجه نمی‌رسد. و رقابت بر سررشته‌های پرطرفدار و دانشگاه مطرح دولتی همچنان وجود دارد.  آخرین خبر از کنکور:

به نقل از سایت شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی پس از چندین جلسه بررسی، در خردادماه 1401 طرح اصلاح و تکمیل سیاست‌های سنجش و پذیرش دانش‌آموزان برای ورود به دانشگاه را به تصویب نهایی رساندند. سهم کنکور از سنجش توان علمی دانش‌آموزان را از ۱۰۰ درصد به ۴۰ درصد کاهش داده‌شده است. بر این اساس ۶۰ درصد سهم سنجش توان علمی دانش‌آموزان نیز بر اساس سوابق تحصیلی سه سال آخر دبیرستان آنان تعیین می‌شود.

آزمون اختصاصی برای دروس اختصاصی پنج گروه آزمایشی ۲ بار در سال برگزار شود و نتیجه آن برای ۲ سال معتبر است و سهمی ۴۰ درصدی در سنجش توان علمی داوطلبان ورود به دانشگاه دارد. همچنین دانش‌آموزان مجاز خواهند بود برای بهبود معدل و سوابق تحصیلی خود، تا ۱۰ بار در امتحانات سال‌های دهم، یازدهم و دوازدهم دبیرستان شرکت کنند.

مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب‌شده ولی هنوز ابلاغ نشده است و برای کنکور 1402 باید منتظر ابلاغیه‌های جدید باشم